Setelah saya melihat ramai yang bertanya soalan mengenai TNOD di sekat dan dikuarantinkan oleh antivirus Eset di entri Eset Smart Security 5 : Rilisan Akhir Dilepaskan!.Saya rasa terpanggil untuk cuba menolong mereka yang menghadapi masalah ini walaupun saya tidak menggunakan Eset Smart Security ini. Jika ada kesalahan, harap ditegur dan dimaafkan. Cara yang pertama: 

 1. Sebelum menjalankan TNOD, anda mestilah matikan(disable) Real-time file system protection.Kemudian pergi ke Setup dan klik disable
 2. Jika sudah memberhentikan Antivirus anda itu, sila jalankan TNOD anda. Kemudian TNOD anda akan dapat beroperasi seperti biasa.


Note: Jika TNOD anda dikesan sebagai virus, fail TNOD itu akan ditempatkan di kuarantin, jadi anda perlu mengembalikannya semula(restore). (Real-time protection mestilah dimatikan dahulu) 

Cara yang kedua: 

 1. Muka-mula sekali pergi ke Setup dan matikan Real-time system protection
 2. Kemudian kamu pergi ke Enter advance setup dan klik pada komputer
 3. Selepas itu, anda perlu pilih Real-time system protection dan nyahtandakan(uncheck) semua ruang kotak bertanda dan klik OK.
 4. Dan akhir sekali jalankan TNOD anda.


Note: Jangan lupa untuk menghidupkan semula Real-time system protection anda, dan jangan lupa juga pergi ke Advance Setup dan tandakan semula ruang kotak yang tidak bertanda itu. 

Untuk cara yang ketiga anda tidak perlu mematikan Real-time system protection anda. 

 1. Pergi ke Setup, dan klik "Enter advance setup"
 2. Klik pada "Komputer" dan klik pada "+ Antivirus and Anti Spyware"
 3. Kemudian pilih "Exclusion"
 4. Klik pada "Add" dan cari direktori fail TNOD di C:\Program Files\TNod User & Password Finder (fail lalai selalunya di pasang di direktori ini)
 5. Klik OK
 6. Jika TNOD anda di pindahkan ke kuarantin, sila kembalikannya semula.
 7. Siap! Sekarang TNOD anda dapat beroperasi seperti biasa tanpa perlu mematikan Real-time system protection.


Sekian.